Administrar

PODEU ENVIAR DUBTES, COMENTARIS, ACTIVITATS a pepepollenca@gmail.com / garcia1@iesguillemcifre.cat

II Guerra Mundial, Japó, Pollença

iesgc | 16 Agost, 2006 15:23

El 15 d'agost de 1945  es va produir la rendició incondicional del Japó, 61 anys després sembla que el primer ministre japonès Koizumi ja ha oblidat la història i ha encès la polèmica (a Corea i Xina tenen molt presents les atrocitats que va fer l’exèrcit japonès ) al visitar per cinquena vegada durant el seu mandat el santuari de Yasukuni, que acull les ànimes de prop de dos milions i mig de japonesos morts en combat i de catorze criminals de guerra de classe, símbol del passat militarista i imperialista del Japó. Al costat del santuari xintoista s'aixeca el museu de la guerra, on es dóna una visió molt particular de les invasions del segle XX sota el títol "la veritat sobre la història recent japonesa ha estat recuperada" i es descriuen les agressions a la Xina com "l'incident de Manxúria.

A Pollença ara mateix s’està investigant un episodi d’aquella II Guerra Mundial. Avui surt la notícia al Diario de Mallorca. A un centenar de metres de profunditat, , enfront del Cap de Formentor, i a molt poques milles de la costa d'aquesta zona de Mallorca, es troben els cazatorpeders italians Impetuós i Pegàs, les tripulacions dels quals els van enfonsar en la tarda del 11 de setembre de 1943, l'endemà passat que Itàlia signés el armistici amb els aliats.

A continuació la notícia del Diario de Mallorca.

 (Segueix)

L'hora estel·lar dels assassins. Una lectura recomenable

iesgc | 14 Agost, 2006 18:42

Què bé que s’està de vacances, em trob amb alumnes relaxat i feliços, amb altres que fan feina i les agradaria que les classes començacen ja, amb altres que s’enrecordan de mi “afectuosament” per què han de fer la recuperació de setembre...

A tothom volia recomenar el millor llibre que he llegit als darrer anys: “L’hora estel·lar dels assassins” Una novel·la negra on el context històric del final de la II Guerra Mundial té un gran pes, on les coses no són ni blanques ni negres, i el límit entre el bé i el mal és difus.

ARGUMENT.
Al costat del primer bombardeig de Praga, ocupada pels alemanys, apareix un assassí en sèrie. Jan Morava, subinspector de la Brigada Criminal de la capital Checa es fa càrrec de la investigació. La primera morta és alemanya el que implica que la Gestapo ha de participar en la investigació de la policia del "Protectorat". L'inspector cap Erwin Buback és l'encarregat de complir aquesta missió, alhora que investiga de prop les possibles activitats hostils al règim nazi per part de la policia txecoslovaca.
El llibre va seguint la investigació alhora que ens fa recórrer els avatars sentimentals d'ambdós protagonistes, la seva relació, la crisi ideològica d'un d'ells i el final del règim nazi a Europa.

Fragment:

"Va ser una epidèmia d'assentiment. La pitjor plaga de la humanitat. Unes quantes persones inventen una recepta per a un futur feliç i es posen a fer-li propaganda a crits, amb la paciència suficient perquè se li sumeixen tots els desesperats. Després vénen els grimpes. I de sobte es converteixen en una força que ja no implora ni oferix, sinó que exigeix i ordena. Al que està en desacord l'hi castiga, al que està d'acord l'hi premia, per a un home del munt l'elecció és senzilla".


Anniversari d'Hiroshima i Nagasaki

iesgc | 09 Agost, 2006 17:17

Es compleixen 61 anys dels dos únics bombardejos nuclears que registra la història. El 6 i el 9 d'agost de 1945 van esclatar dues bombes atòmiques a Hiroshima i Nagasaki llançades pels Estats Units.
La devastació i l'horror provocats per aquests dos atacs van precipitar la rendició del Japó
i el final de la segona guerra mundial.

El 6 d'agost de 1945 a les 8.15 del matí, el bombarder B-29 Enola gay va deixar anar una bomba d'urani de 4,4 tones, batejada amb el nom Little boy, sobre la vertical del pont Aioi, un dels 81 que travessaven els set braços del delta del riu Ota. Un minut més tard es va produir l'explosió amb una força de 10 quilotones. La zona de total evaporació va tenir un diàmetre d'uns 850 metres, i la de destrucció total, un de 1.800 metres. En el moment de la detonació i en els minuts i les hores següents van morir 70.000 persones i 70.000 van resultar ferides; la majoria van morir els mesos següents.

El 9 d'agost de 1945 a les 11.02 del matí, el bombarder B-29 Bock’s car va deixar anar una bomba de plutoni de 4,5 tones, batejada amb el nom Fat man, sobre la vertical del centre de Nagasaki. Menys d'un minut després es va produir l'explosió, de menys de 10 quilotones. L'àrea d'evaporació i destrucció total va tenir un diàmetre d'uns 1.500 metres. En un primer moment van morir entre 35.000 i 40.000 persones i 40.000 més van patir ferides; la majoria van morir els mesos següents.


Des de Hiroshima i Nagasaki han explotat unes 2.000 bombes nuclears.
Son potències nuclears declarades els Estats Units, Rússia, el Regne Unit, França, la República Popular Xina, Índia, i Pakistan i Israel  (si bé no s'ha provat, i refusa publicar si en posseeix o no).

Recentment, la República Democràtica Popular de Corea (vulgarment coneguda com a Corea del Nord) s'ha declarat nou membre del Club Nuclear, tot i que no hi ha evidències fiables sobre aquest extrem. També està al punt de mira el programa nuclear de l'Iran, ja que les grans potències són escèptiques sobre les promeses d'ús civil d'aquesta font d'energia, davant el fet de que l'Iran poseeix una de les majors reserves petrolíferes del món.

Informació del periòdico de Catalunya i Viquipèdia.Una lectura recomenable; IDEAS. Peter Watson

iesgc | 03 Agost, 2006 19:00

En la opinió de Peter Watson   les tres idees que més han influït en la història de la humanitat: l'ànima, la invenció d'Europa i el mètode científic.

WATSON, PETER. Ideas. Historia intelectual de la humanidad, ed Crítica, 2006, Barcelona.

1420 pàgines que ens ofereixen el patrimoni intel·lectual de la humanitat.  Les idees i les invencions que, des de la nit dels temps, ha desenvolupat l'home per a millorar la seva condició i la seva vida: la invenció del destral de sílex, els primers llenguatges, el naixement dels déus, l'origen de l'art, la filosofia i la ciència, o les profundes conseqüències de la creació dels diners. Descriu l'aparició de l'escriptura, les idees de justícia i dret o la noció de l'ànima, i explica com es van concebre els nombres, com es van inventar la roda, el paper, la brúixola, la impremta o el telègraf, com van sorgir la filosofia i la ciència, la medicina, l'economia i el capitalisme.


 

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS