Administrar

PODEU ENVIAR DUBTES, COMENTARIS, ACTIVITATS a pepepollenca@gmail.com / garcia1@iesguillemcifre.cat

Gavrilo Princip

iesgc | 23 Març, 2007 07:36

Notes 1r Bat C

A continuació informació sobre l'assassinat de  Francesc Ferran i la seva dona. Podeu cercar informació i narrar algun altre magnicidi famós de la història

El primer atemptat realitzat contra l’arxiduc i la seva dona a Sarajevo va ser en els voltants de l'Ajuntament, un individu s'obrís pas entre les files de curiosos i llancés sobre l'automòbil  una bomba. Francesc Ferran es va adonar de l'objecte que contra ell havia estat llançat i ho va desviar d'un cop amb el braç dret, anant a caure la bomba al costat del carruatge que immediatament seguia a l'automòbil dels prínceps. L'artefacte va esclatar i els seus trossos van arribar i van ferir greument al comte Bosswaldick i al tinent coronel Merizzi, ajudants de camp del arxiduc, i a altres sis persones que es trobaven prop de la comitiva. L'explosió va causar el natural espanto entre els curiosos i es va produir una general dispersió.

La policia va detenir al  que va llançar la bomba va ser el tipògraf  Kabrinowit, d'origen serbi.

Els arxiducs varen decidir seguir la seva visita a l’Ajuntament de Sarajevo, després tornare a agafa el cotxe per  tornar al palau de la seva residència. A poca distància del palau municipal un jove estudiant, es va acostar a l'automòbil, va empunyar la seva pistola   i va fer foc repetidament sobre els prínceps.

La primera bala va travessar el carruatge i va anar a allotjar-se en el costat dret del ventre de la duquessa de Hohemberg. Un segon després altra de les bales disparades per l'assassí, feria en la gola a l’arxiduc , inserint-se-li en la caròtida.

Ambdós ferits van ser traslladats al palau de Konak, on van ser atesos per personal mèdic. Però tots els esforços van resultar inútils, doncs van morir poc després.

L’autor de l’atemptat va ser Gavrilo Princip (Obljaj, Bòsnia i Hercegovina, 25 de juliol de 1894 (o 1895) - †28 d'abril de 1918) membre del grup nacionalista serbi Jove Bòsnia (Mlada Bosna), una organització que defensava l'ús de la violència amb l'objectiu de que l'Imperi austrohongarès abandonés Bòsnia per unificar-se amb Sèrbia

Immediatament després de l'atemptat va tractar  de suïcidares con cianur però va fallar. va ser detingut per la policia, el que va impedir que fos linxat per part de la multitud. Durant el judici es va mantenir ferm i no va delatar a ningú. Per ser menor de 20 anys, se li va condemnar a una pena de vint anys de presó, va morir de tuberculosis el 28 d’abril de 1918 a la presó.

Fotografies de Gavrilo Princip  / Francesc Ferran i la seva dona Sofia poc abans de ser assassinats.

Fotografies obtingudes del blog "Lo que hay que ver"Chile en el siglo XX 

Ungdomshuset

iesgc | 10 Març, 2007 17:19

Avui el Diario de Mallorca ha publicat aquesta interessant carta d' Albert Herranz, on ens recorda que la casa ocupada que va ser derribada amb tanta polèmica a Dinamarca, era on l'any l´any 1910 es va proclamar el 8 de març com a dia mundial de la dona treballadora en un Congrés Internacional de Dones Socialistes realitzat a Dinamarca. O sigui s'ha esborrat un lloc històric pels moviments socials.

 Com activitat voluntària podeu comentar la carta; que pensau de la demolició d'aquesta casa, de la celebració del 8 de març, del moviment okupa...

La casa de la Joventud de Copenhague
Els mitjans de comunicació s´han esplaiat aquests darrers dies amb la virulència amb que els joves, i no tan joves, habitants de la capital danesa han defensat i protestat contra la compra i posterior demolició de la casa ocupada "Ungdomshuset". No entraré a valorar la contundència violenta d´uns i altres. No som partidari de la violència.
Aquesta casa ha anat funcionant com a centre cultural juvenil des de la seva ocupació. La compra d´aquest edifici per una secta religiosa fundamentalista ja és motiu de protesta ja que serà demolida per erigir un centre de propaganda reaccionària en el seu lloc, però hi ha més motius. I aquests motius ens afecta a tots.
Aquesta casa va ser la primera Casa del Poble on els copenaguesos varen poder aprendre a llegir, a tenir un contacte amb la cultura i a organitzar-se.
Tot i això, el motiu que ens afecta a tots és el següent: com tots sabem el 8 de març de 1908 129 dones moriren cremades durant una vaga a la fàbrica Cotton Textile Factory a Nova York. L´any següent es va celebrar als EUA per primera vegada el Dia de la Dona Treballadora arrel d´una convocatòria feta pel Partit Socialista d´Amèrica.
Aquest dia, el 8 de març, va ser proposat l´any 1910 com a dia mundial en un Congrés Internacional de Dones Socialistes realitzat a Dinamarca. L´edifici que va acollir aquesta declaració fou l´actual "Ungdomshuset" i des d´aquí es va estendre a tots els racons del planeta la celebració.
Per això hi ha tanta gent al carrer i no tan sols danesos: es tractava de defensar un patrimoni sentimental i històric que ens parla de les decisions que ha fet la Humanitat per intentar dotar-se d´una societat millor.
Es tractava de defensar la memòria viva dels moviments socials que a hores d´ara només són un munt de pedres enrunades que reben l´homenatge dels ciutadans en forma de llàgrimes i flors.

Aquesta és una fotografia  de de la casa que ja no existeix, fotografia treta de la pàgina kapìna

 
 
 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS