Administrar

PODEU ENVIAR DUBTES, COMENTARIS, ACTIVITATS a pepepollenca@gmail.com / garcia1@iesguillemcifre.cat

Catedral de Santiago de Compostela.

iesgc | 31 Desembre, 2010 23:07

Recordau que a la pàgina de Nicolau Sastre Parpal trobareu les obres comentades que entren a selectivitat des de la Prehistòria al Gòtic (inclós).

Aquest seria un exemple de comentari de la Catedral de Santiago de Compostel·la, hi ha molt de formes correctes de fer el comentari; el que sempre ha d'haver és una introducció i una conclusió, procurant ser ordenats i enllaçar correctament les idees utilitzant un vocabulari precís i correcte. 

La Catedral de Santiago de Compostel·la, es tracta de l’obra més important del romànic a Espanya, acull el que, segons la tradició, és el sepulcre de l'apòstol sant Jaume (descobert “miraculosament” al s.IX). El fet de disposar de l'única tomba conservada d'un dels dotze primers deixebles de Jesús (junt amb la de Sant Pere, a Roma), va convertir al lloc al centre d'un creixent moviment de pelegrinatges , mitjançant l'anomenat Camí de Sant Jaume, una ruta que va ser determinant perquè els regnes hispànics medievals participessin en els moviments culturals europeus com el romànic. Succeïa tot això en una Europa rural i feudal, però que lentament s'aniria obrint al desenvolupament de les ciutats, del comerç i de les activitats burgeses, sempre baix el poder i les creences de l'Església cristiana. En aquest cas la monarquia àstur-lleonesa i l’església en plena lluita contra els musulmans van ser els primers interessats en impulsar la devoció a les relíquies de l'apòstol, i després d’una primera església destruïda per Almanzor es va construir una catedral al mateix lloc (s.XI-XII).

L'edifici realitzada en granit és una de les majors construccions de l'estil romànic. Es tracta d’una obra arquitectònica que segueix el model d'església de pelegrinatge, de Sant Serni de Tolosa (França).

A l’alçat extern podem observar la construcció primitiva de la catedral, amb dues torres de planta quadrada. Sobre el creuer s'alça un cimbori. I es pot observar la façana de les Platerías, amb dues portes d'entrada amb les arquivoltes i els timpans decorades amb escultures de temàtica religiosos,a amb la doble funció didàctica (Bíblia de Pedra) i simbòlica (entrada a la casa de Déu) típica de les portades romàniques,

A la planta de creu llatina, recordant el sacrifici de Crist, es poden veure les tres naus del temple. La central més ampla i alta es cobreix amb volta de canó amb arc faixons de mig punt. Les naus laterals ho fan amb voltes d'arestes. Sobre les dites naus laterals s'alcen tribunes que aguaiten a la nau central mitjançant arcs geminats. Els seus vans exteriors proporcionen  una il·luminació superior a la d’altres esglésies a la part superior de la nau central, que contrasta amb la major penombra de la zona inferior.  La funció de la tribuna pot ser ampliar al capacitat de la catedral a les grans cel·lebracions i donar refugi als pelegrins.

Les voltes se sostenen mitjançant pilars compostos que presenten columnes adossades, que enllacen amb els arcs faixons.  El transsepte s'organitza també en tres naus en els extrems del qual s'obrin sengles portades a l'exterior. A un dels seus costats presenta quatre absidioles, disposats dos a cada costat.  La capçalera de la catedral disposa d'una girola amb cinc capelles radials a les absidioles.

Tot l'espai interior del temple està organitzat de manera que els fidels pogueren recórrer-la fins a arribar a la girola, en l'espai central de la qual es troba el sepulcre de l'esmentat apòstol, sense interferències les cerimònies religioses. Un camí simbòlic que s'inicia al pòrtic de la Glòria del Maestro Mateo, una obra mestra de l’escultura romànica que ja mostra la seva transició cap al gòtic; amb una major naturalitat i realisme de les figures i que finalitza a la tomba de l'apostol a l'espai central de la girola. 

La catedral original que podem observar a l'alça ha sofert diferents reformes, entre les quals destaca la façana barroca realitzada al segle XVIII  denominada de l’obradoiro. Mentre que el camí de Santiago ha mantengut la seva importància, encara que ara sigui més turístic que espiritual.

Vídeo interessant sobre la catedral artehistoria.com

 

 

Comentari examen de primer de batxillerat.

iesgc | 31 Desembre, 2010 23:01

Després de corregir els exàmens de primer de batxillerat volia comentar alguns punts del mateix que es poden millorar.

A les definicions mai s'ha d'oblidar el que és el fonamental, per exemple a la definició de Apartheid s'ha d'indicar que es tractava d'una sèrie de discriminacions legals fonamentades en la raça. Per altra part està bé psoar l'exemple de Sud-àfrica però no es pot oblidar el que vam veure a classe; o sigui els Estats Units.

A la definició de suffragettes no es pot oblidar que la seva principal petició era la d'aconseguir el dret de vot per les dones. A la de plusvàlua que en Marx va ser el primer que la va teoritzar.

Al comentari de la imatge de l'esclavitud no es pot oblidar la raó d'aquest intercanvi a la platja; dificultats per entrar a Àfrica dels blancs, participació d'africans a la captura.

A la imatge del moviment feminista havia dos temes principals; la lluita pel vot i per l'educació superior.

Al tema sempre s'ha de fer una introducció, per situar el tema; en aquest cas narrar els inicis del moviment obrer quan va sorgir la revolució industrial i les condicions de feina dels treballadors eren nefastes. I una conclusió, en aquest cas com el moviment obrer va aconseguir poc a poc millores a les condicions de treball;vuit hores,millores salarials, de seguretat... 

Al cas d'aquest tema també era important enllaçar de manera lògica una etapa amb una altra; del moviment més bàsic i primitiu del ludisme a les reivindicacions polítiques del cartisme.

He trobat la imatge sense retalls.

 

 

 

Examens

iesgc | 28 Desembre, 2010 23:37

Bones festes a tothom, ja he corregit tots els examens de primer  i de segon de batxillerat, si no aguantau, em podeu demanar la nota via email.

 Bones festes

 

 

 

Guiˇ pel g˛tic

iesgc | 17 Desembre, 2010 00:06

 

GÒTIC

3. El gòtic, expressió d’una cultura urbana

· Arquitectura i arts plàstiques. Les condicions historicosocials del gòtic. Geografia i cronologia del gòtic. Característiques de l’arquitectura gòtica. Evolució de l’estil gòtic a França: Chartres, Amiens, Nôtre Dame de París i la

Sainte Chapelle. L’arquitectura gòtica a la península Ibèrica: Burgos i Lleó. Característiques generals de l’escultura gòtica: Exemples a Amiens i Burgos. La pintura gòtica a Itàlia: el Trecento; l’escola florentina: Cimabue, Giotto; escola sienesa: Duccio di Buoninsegna, Simone Martini i els germans Lorenzetti. Els primitius flamencs. Jan van Eyck i el Bosch.

· L’art gòtic a les Illes Balears. La catedral de Palma i la Llotja en el seu context historicoartístic. La figura de Guillem Sagrera.

 

Obres a comentar.

Catedral de Chartres

Nôtre-Dame de París

Catedral de Burgos

Catedral de Lleó

Catedral de Palma

Giotto: Crist mort

Van Eyck: El matrimoni Arnolfini

El Bosch: Jardí de les delícies

 

A Selectivitat

L'arquitectura gòtica: característiques generals de l'estil. Set 07. Jn10.
L’arquitectura gòtica a Espanya. Set 09

 

0.- INTRODUCCIÓ.

- Origen de la paraula La paraula gòtic va ser denominat despectivament, art dels gots, pel renaixentista Vasari (1511‑1574). El l romanticisme el va reivindicar .

- Marc espacial, històric i cronològic.nascut a la Illa de França es va estendre per Europa occidental, baixa edat mitjana (s.XII-s.XV) Expansió urbana. Poder reial. Escoles catedralícies, Universitats. Canvis església (cisma, franciscans , dominicans...).

- Característiques generals. L’escultura i la pintura aniran trencant lentament la seva subordinació a l’arquitectura.Nou humanisme i acceptació de la natura com a manifestació de l’obra de Déu. Religiositat més íntima individual.. Es desenvolupa art civil.

- L’artista i els clients ; arts mecàniques inferiors a les arts liberals o del pensament. Els arquitectes estaven millor considerats. Al segle XIV a Itàlia i Flandes els pintors més destacats van ser més respectats. Clients; església i classes benestants. 

 

1.- ARQUITECTURA

Característiques generals. Art religiós urbà.. La catedral. Importància de la lluminositat. Verticalitat, ingravidesa, lleugeresa. El tram quadrat del romànic és substituït pel tram rectangular. Materials Pedra i totxo a les voltes

Cobertes i suports. Arc apuntat o ogival i volta de creueria. Contraforts, arcbotants (arcs boterells) Pilars cruciformes i fasciculats, compost per bossellets (fines columnes que recullen els nervis).

Elements decoratius. Torres a la façana, pinacles, fletxes, gablets, traceries, rosasses, claristori i vitralls

Tipologia La catedral:àbsides poligonals. Simbologia. Evolució i variants nacionals. Arquitectura civil;castells, palaus,  llotges, ajuntaments.

2.- ESCULTURA

- Característiques generals; Tipologia (monumental, retaules, cadirats coro,  funerària, exempta). Materials (pedra, fusta, ivori).,Arquivoltes no radials.

- Iconografia; Gust pels aspectes dramàtics de la vida de Crist; passíó i crucifixió, i els sants, Verge més humana, reis de l’antic testament, escultura funerària

-Trets formals; Més naturalista i pròxima. Individualitat. Més patetisme.Verticalitat. Més narrativa i clàssica. “S” praxiteliana.

3.- PINTURA.

- Característiques generals; Més naturalisme narratiu, paisatges, perspectiva. Pintura al tremp, introducció pintura a l’oli, fons daurat. Localització a retaules. Desapareix la línia obscura. Apareix el retracte.

- Variants nacionals.

4.- VITRALLS.

 

OBJECTIUS. Examen 4t d'ESO dimarts 21.

iesgc | 17 Desembre, 2010 00:04

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4

OBJECTIUS. Examen 4t d'ESO dimarts 21.

UNITAT 3 LA INDUSTRIALITZACIÓ DE LES SOCIETATS EUROPEES.

 

1.- Definir: revolució industrial, revolució del transport, Adam Smith, capitalisme, burgesia, proletaris, luddisme, societats de socors mutus, sindicats, primera internacional, segona internacional.

2.- Explicar la revolució demogràfica i agrícola.

3.- Comentar l’era del maquinisme.

4.- Comentar la segona revolució industrial.

5.- Comparar marxisme amb anarquisme.

6.- Comentar el dibuix de la pàgina 60 (II Internacional) i  imatges:

Activitats i enllašos drets humans.

iesgc | 16 Desembre, 2010 08:05

 Activitats de ciutadania i drets humans.
 
2n d'ESO D. Lliurar el 11 de gener i 2n d'ESO C el 14 de gener. 
 
Activitat   3 pag 58.
Activitat 1 pag 59.
Activitat 4 pag 60.
Cerca i comenta una notícia a la premsa escrita (diari, revista, internet...) amb un fet contrari a un dret humà.
 
Uns enllaços que us poden ajudar:
 
 Declaració dels drets humans.
 Article a la viquipèdia. 
Amnistia Internacional a les Balears 
Drets humans de Mallorca 
 
I un vídeo. 
 

Objectius examen 1r batxillerat.

iesgc | 15 Desembre, 2010 23:54

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4

OBJECTIUS EXAMEN 1r Batxillerat SOCIETAT .Dimarts 21.

 

1.- Explicar les característiques i conseqüències de l’esclavitud.

2.- Explicar les característiques i etapes de la lluita pels drets de la dona.

3.- Analitzar les diferents el desenvolupament de les primeres associacions obres, del ludisme al cartisme

4.-Comparar les teories del marxisme i l’anarquisme.

5.-Explicar la Primera Internacional: Desenvolupament i crisi

6.- Definir: comerç triangular, apartheid, Condorcet, Olimpia de Gouges, Mary Wollstonecraft, Seneca Falls, suffragettes, ludisme, societats de socor mutu, Henri de Saint-Simon, Charles Fourier, Robert Owen, Pierre Joseph Proudhon, Louis Blanc, plusvàlua.

8.- Comentar imatges relatcionades amb els objectius anteriors.

 

 

Pigments - colors.

iesgc | 15 Desembre, 2010 11:58

He trobat aquest bon article de Milko A. García Torresen castellà sobre el tema dels pigments - colors.

 Aquesta és una part de l'article però us recoman la seva lectura sencera.

Los pigmentos naturales minerales son los siguientes: el blanco de zinc, obtenido directamente del óxido de zinc puro, el blanco plateado que deriva del albayalde puro, el blanco de calcio o blanco de San Juan, el polvo de mármol, la arcilla blanca, las tierras ocres, los óxidos de hierro, la tierra de Siena, la tierra de Kassel (también llamada tierra de Colonia), la sombra de hueso, tierras verdes, la malaquita o verde de montaña, el lapislázuli o azul ultramar natural, el grafito, la tierra negra, etc. Para los colores minerales naturales se deben cumplir los mismos requisitos en el tratamiento previo que los citados para los pigmentos de pintura.
Los colores orgánicos naturales vegetales se extraen directamente de maderas, cortezas de árboles, raíces, líquenes, néctar de flores, de frutos y de hierbas. La extracción del principio colorante se suele hacer por cocción y posterior evaporación de los extractos hasta lograr la concentración deseada. Sin embargo, el principio colorante del alcornoque, de los sarmientos o de huesos de frutas se suele hacer por torrefacción de las respectivas sustancias. Los colorantes extraídos de vegetales se suelen utilizar en la elaboración de pigmentos y también de lacas.
Los colores orgánicos naturales, ya sean pigmentos o lacas, se obtienen de la cocción o de la carbonización del cuerpo de pequeños insectos tales como las cochinillas, de moluscos marinos, o de diferentes partes del cuerpo de los animales, tales como huesos, cuernos, dientes, valvas, etc. Los pigmentos se obtienen mediante calcinación para la eliminación de impurezas, y se dejan secar. Entre los colores naturales animales podemos destacar: las lacas carmín y el carmín de cochinilla, el pardo de sepia, y el negro de hueso y de marfil.
Los pigmentos artificiales o sintéticos están formados por las mismas sustancias que se obtienen de los recursos naturales, minerales, vegetales o animales. El proceso químico ha sustituido con gran éxito al proceso extractivo, y los colores se obtienen ahora directamente de las diferentes sustancias de base mediante procesos de laboratorio. La gran variedad de procesos químicos permite obtener un gran número de tintas con sus correspondientes gradaciones, ya menor costo que los procedimientos naturales.

 

El lapitzlàtzuli 

La pols del mineral, la latzurita, proporcionava un pigment blau, molt apreciat entre els  pintors, la pols de lapislàtzuli era «or blau», ja que  el seu preu igualava el de l'or. 

 

Invents

iesgc | 15 Desembre, 2010 11:44

Algunes respostes a les vostres preguntes.

El telèfon

Durant molts anys s'ha atribuït la invenció del telèfon a Alexander Graham Bell, físic i inventor nord-americà d'origen escocès, però va ser Antonio Meucci, un italià (resident a Cuba), qui va inventar el telèfon i va fabricar diversos aparells telefònics entre 1849 i 1870, i va presentar una descripció de la patent 28 de desembre 1870. Segons els informes, va donar documentació detallada dels seus prototips a Edward B. Grant, vicepresident de l'American District Telegraph Company de Nova York, qui després va perdre aquesta documentació en el laboratori on treballava Graham Bell.

Si Meucci hagués estat capaç de pagar la quota de $ 10 per mantenir formalment la patent després de 1874, les patents del telèfon no hagueren estat emeses a favor de Bell.

 Germans Wright

Els ls inventors del primer avió són germans nord-americanst Wright  n; Orville i Wilbur.  El seu primer vol va ser el 17 de desembre de 1903, a Kitty Hawk, a bord del Flyer I. Realment la seua gran aportació al vol va ser el control de viratge mitjançant els alerons. Fins llavors els avions existents eren difícils de controlar perquè no s'havia considerat la necessitat d'inclinar les ales per a canviar de direcció

Els 24 de l'Apocalipsi

iesgc | 13 Desembre, 2010 23:05

Els 24 ancians de l'Apocalipsi, en representació de cadascuna de les 24 classes sacerdotales de l'antic Temple de Jerusalem, portant cadascun un instrument musical, com preparant un concert en honor de Déu. Els instruments, una zanfoña, 14 cítaras, 4 saltiris i dues arpas, van ser reconstruïts fa pocs anys i es van realitzar concerts amb ells. Dos d'ells  no toquen cap instrument, sinó que sostenen una redoma. 

Alrededor del trono había veinticuatro tronos, y en los tronos vi sentados a veinticuatro ancianos vestidos de ropas blancas, con coronas de oro en sus cabezas." Apocalipsis 4:4

 

" Entonces los cuatro seres vivientes y los 24 ancianos se pusieron de rodillas delante del cordero, teniendo cada uno en la mano un arpa y copas de oro llenas de perfumes.  Ellos cantaban un cántico nuevo" Apocalipsi  5/8

La iconografia musical s'interpreta com signe del final dels temps, els instruments de corda fan referència a la pasió de Crist.

A aquesta pàgina trobareu extensa informació sobre el simbolisme dels 24 ancians de l'Apocalipsi. http://www.francescvicens.com/Publicacions/Instruments-musicals-iconografia/Paginas/EltemadelaPassioChristienlaiconograf%C3%ADamusicalrom%C3%A1nicatextosycontextosparaunainterpretaci%C3%B3naleg%C3%B3rica.aspx

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS