Administrar

PODEU ENVIAR DUBTES, COMENTARIS, ACTIVITATS a pepepollenca@gmail.com / garcia1@iesguillemcifre.cat

Perspectiva

iesgc | 28 Gener, 2011 23:47

 

 La perspectiva al Renaixement, no arriba als dos minuts.

 

Examens i objectius.

iesgc | 28 Gener, 2011 22:23

ACTIVITATS 4t d'ESO

Dilluns  31 (4C)
Làmina 9A I B ACTIVITATS 1
Làmina 10B activitat 1.
Làmina 13 activitat 1 i 2 (contestar darrera de la làmina).
EXAMENS
Unitat 4. Espanya segle XIX. 2 fb (4c). 3 fb (4b)
Unitat 5. Imperialisme –Primera Guerra Mundial. 23 fb (4C) 24 fb (4b)
Unitat 6. Art segle XIX. 9 març (4c) 10 març (4b)

 

OBJECTIUS 4t d’ESO. UNITAT 4. ESPANYA AL SEGLE XIX

 

1.- Explicar la crisi de l’Antic Règim

2.- Definir: Ferran VII, Riego, Trienni Liberal, llei sàlica, Conveni de Bergara, Mendizabal, Narvaez, demòcrates, O’Donell, Pacte d’Ostende, Constitució 1869, Amadeu I, Primer República, CNT, PSOE.

3.- Saber completar el quadre; “ la ideologia dels moderats i dels progressistes.

4.- Enumerar les causes de l’indepèndencia de l’Amèrica Hispànica.

5.- Comenta la Restauració

6.- Comentar imatges; cent mil fills de Sant Lluis (pàg 68), torn pacífic (p.78) i les que trobau al full donat a classe.

Els objectius poden ser demanats de forma narrativa, en preguntes de vertader o fals i d’ ordenar cronològicament

 

 

Activitats Ciutadania i drets humans.

iesgc | 28 Gener, 2011 22:21

 Activitats Ciutadania i drets humans.

 S'han de fer les activitats 1 de les pàgines 81,84,85,87 i 88. 

2C per divendres 4 de febrer i 2D per dilluns 7 de febrer. 

San Pietro in Montorio

iesgc | 26 Gener, 2011 11:55

 

Enllaç arteobservatorio

- A aquest video podreu veure l'edifici sencer i la cripta 

Al següent alçat podeu veure la cripta de S. Pietro in Montorio.

 

Porta del paradís

iesgc | 24 Gener, 2011 07:46


 Més que interessant i completa explicació de les portes de Ghiberti a partir dels seus comentaris. Una lectura molt recomanable,  http://coradukelsky.iespana.es/Ghiberti%20y%20la%20Puerta%20del%20Paraiso.pdf
 
El cuarto recuadro narra cómo tres ángeles se aparecen a Abraham y él adora a uno; y  cómo los sirvientes y el asno permanecen al pie de la montaña mientras él ha desnudado a Isaac y quiere sacrificarlo, y el ángel le agarra la mano del cuchillo y le señala el carnero.
 
 
En el sexto recuadro está José: cómo es arrojado al pozo por sus hermanos, cómo le 
venden y cómo es entregado al faraón, rey de Egipto, y, por el sueño que reveló la gran hambre que había de padecer Egipto, José puso remedio a ello y todas las tierras y provincias se salvaron, pudiendo satisfacer su necesidad. Y cómo fue muy honrado por el faraón. Cómo Jacob mandó a sus hijos y José les reconoció; y cómo les indicó que volvieran con su hermano Benjamín porque de lo contrario se quedarían sin trigo. Regresaron con Benjamín y les ofreció el banquete, y mandó introducir la copa en el saco de Benjamín, y éste fue apresado y conducido  ante José, el cual, entonces, se dio a conocer a sus hermanos. 
 
 
 
Si voleu veure tots els panells:LORENZO GHIBERTI: "PUERTAS DEL PARAISO"
 
Iconografia 
 
 

Més enllaços internet

iesgc | 20 Gener, 2011 10:27

Una bona pàgina "arte bajo cinica" on trobareu les obres que entren a selectivitat comentades.

Per exemple un fragment interessant del comentari de la cúpula de Santa Maria del Fiore

 “Entre éstos nervios, otros dos interconectados por otros horizontales: anillos de piedra arenisca enlazados con varas de hierro recubiertas de estaño, bóvedas de cañón cada 7 metros, extendiéndose entre nervio y nervio y anillos tirantes de madera de grandes vigas de roble. Todo esto hace posible la construcción de la cúpula conforme la obra va subiendo, de tal forma que la misma retícula se sostiene por sí misma”. Esta trama se deja hueca y a ella se fijan los dos casquetes, exterior e interior, equilibrándose las fuerzas y transformando y unificando el espacio compartimentado y opuesto de la catedral (longitudinal en la nave y central en los tres ábsides de la cabecera) en un todo centralizado por la enorme cúpula. El vano octogonal en la parte superior, recuerda al circular del Panteón de Roma, pero se cubrirá con una linterna para iluminar el crucero. El conjunto es elevado sobre el gran tambor octogonal, agrandado y horadado con ventanales

 

 

 

Activitats 4t d'ESO

iesgc | 20 Gener, 2011 09:31

Activitats per 4t d'ESO.
 
Dijous 27 (4B)
Dilluns  31 (4C)
 
Làmina 9A I B ACTIVITATS 1
Làmina 10B activitat 1.
Làmina 13 activitat 1 i 2 (contestar darrera de la làmina).

El jardí de les delícies.

iesgc | 20 Gener, 2011 09:04

Informació per completar la informació donada a classe als següents enllaços:

-  La pàgina de José luis García Arranz, amb enllaços que expliquen de manera concreta un bon grapat de símbols del quadre:

 La parte superior del panel central aparece organizada en torno a la Fuente de los Cuatro Ríos del Paraíso Terrenal. A cada río le corresponde una construcción, una puerta de salida. Esta es una falsa fuente del paraíso, inestable, irregular, amenazando ruina con sus paredes cuarteadas. 
   En su interior una pareja se manosea y otro enseña el trasero. 
   Otro elemento característico de las imágenes bosquianas lo constituyen los acróbatas. Durante la Edad Media (canecillos románicos, manuscritos) estos personajes, junto a los juglares, son un claro referente de la sexualidad y por ello frecuentemente son condenados por la iglesia.

 

- Més informació a Apocatastasis.com.

 - D'una ullada a arte observatorio

- Zoom impressionant i audio sobre la pintura a la pàgina del Museu del Prado.

 

Santa Margarida al Matrimoni Arnolfini

iesgc | 14 Gener, 2011 22:31

Atenció a la història de Santa Margarida que apareix, amb un drac als peus, tallada  al capçal del llit de la pintura del Matrimoni Arnolfini i que és la patrona dels parts.

Era filla d'un sacerdot pagà i, en morir sa mare, havia estat criada per una dida que practicava el cristianisme en secret. Eren els temps de les persecucions de Dioclecià; quan va tornar a casa del pare, li va declarar la seva fe i va ser-ne expulsada. La noia, llavors, va tornar amb la dida, que en va tenir cura.

El prefecte romà, Ol·lari, va intentar seduir-la, però ella, que havia consagrat la seva virginitat a Déu, el va rebutjar i va confessar-li la seva fe. El prefecte, humiliat, la va denunciar i va ser detinguda. A la presó, el diable la va visitar per temptar-la, sota forma de drac i, en no conseguir-ho, la devorà: la santa, armada d'una creu, li obrí el ventre i en sortí. Per aquest motiu, habitualment és representada amb un drac als peus i és invocada per les dones embarassades per tenir un bon part.

En els interrogatoris no va voler renunciar a la serva fe. En un d'ells, un colom baixà del cel i diposità sobre el seu cap una corona. Després de sofrir diversos martiris, va ser degollada el 20 de juliol de 290, als quinze anys. Informació treta de la Viquipèdia on trpobareu un excel·lent article sobre la pintura

Veure http://arte.observatorio.info/2007/10/el-matrimonio-arnolfini-jan-van-eyck-1434

Lamentació pel Crist mort. Giotto

iesgc | 11 Gener, 2011 13:02

Lamentació pel Crist mort. Giotto 

Cronologia: 1304-1306 Estil: Italogòtic. Tècnica: Fresc Dimensions: 2 x 1,85 M Tema: religiós
Localització: Capella dels Scrovegni Pàdua. Itàlia.

Les figures planes i simbòliques agrupades en l'espai decoratiu van deixar pas a els cossos individualitzats i modelats que interactuaven en un espai en perspectiva. Va aconseguir adoptar el llenguatge visual dels escultors donant pes i volum a les seves figures.

La font literària de l'escena representada en aquest quadre és l'Evangeli segons sant Juan, 19, 38-42:

Després d'això, José d'Arimatea, que era deixeble de Jesús, encara que en secret per por dels jueus, va demanar a Pilato autorització per retirar el cos de Jesús. Pilato l'hi va concedir. Van ser, doncs, i van retirar el seu cos. Va ser també Nicodemo - aquell que anteriorment havia anat a veure-li de nit - amb una barreja de mirra i áloe d'unes cent lliures. Van prendre el cos de Jesús i ho van embolicar en benes amb les aromes, conforme al costum jueu de sepultar. En el lloc on havia estat crucificado hi havia un hort, i en l'hort un sepulcre nou, en el qual ningú encara havia estat dipositat. Allí, doncs, perquè era el dia de la Preparació dels jueus i el sepulcre estava a prop, van posar a Jesús.

Un bon anàlisi compositiu del quadre a http://www.artecompo.com/index.html

Una manera interessant de comentar la pintura. http://arte.observatorio.info/2008/01/llanto-sobre-el-cristo-muerto-giotto-1305-1306

Pàgina de Giotto i la capella en italià. 

 

 

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS