Administrar

PODEU ENVIAR DUBTES, COMENTARIS, ACTIVITATS a pepepollenca@gmail.com / garcia1@iesguillemcifre.cat

Daens

iesgc | 11 Novembre, 2013 18:35

Títol original Daens

Any: 1992

Duració: 138 min

Director: Stijn Coninx

Guió: François Chevallier

Música: Dirk Brosee

Fotografia: Walther Vanden Ende

Intèrprets : Antje de Boeck, Jan Decleir, Gerard Desarthe, Michael Pas, Idwig Stephane, Johan Leysen

Productora: Coprod. Belgica / Francia / Holanda

Nomenada al Oscar a la millor pel·lícula estrangera.


La pel·lícula s'ambienti en plena revolució industrial en Aalst ( Bèlgica) . En ella podem veure les condicions de vida dels obrers d'una fàbrica tèxtil, la seva misèria i falta de drets.  El protagonista és un capellà Daens (1839-1907) que inspirat per la Rerum Novarum de Leon XIII i indignat davant la situació desesperada dels obrers, critica l'actitud dels empresaris, al mateix temps es veu l'actuació i lluita dels socialistes, més radicals que l'anterior en les seves crítiques i objectius. 

Els empresaris es troben dividits entre els del partit liberals que es preocupen per millorar les condicions dels obrers i els conservadors del partit catòlica liderats per Woesse, ( amo de la fàbrica on es desenvolupa l'acció) que volen mantenir la situació tal com està.   1. Explica les condicions de feina a les que pateixen els obrers i les obreres; organització, maquinaria, salari, multes, seguretat, jornades laborals, treball infantil...

  2. Compara la vida dels obrers amb la vida dels burgesos; vida quotidiana, alimentació, vestimenta, transport, educació, medicina, diversió...


  1. Dins els burgesos hi ha dos postures diferents respecte al tractament dels obrers comenta-les.


  1. Quines són les principals peticions dels obrers? I quines les formes d’organització i protesta obrera surten a la pel·lícula?


  1. Quines formes de repressió del moviment obrer surten a la pel·lícula?


  1. Quin paper juga l’estat a la solució dels problemes? Comenta el paper de la comissió investigadora.  1. Quina és l’actitud de la jerarquia de l’església catòlica?  1. Per què hi ha animadversió entre catòlics i socialistes?  1. Quines corrents ideològiques surten a la pel·lícula. Explica les seves diferències.
  1. Valoració personal i raonada de la pel·lícula.

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS