Administrar

PODEU ENVIAR DUBTES, COMENTARIS, ACTIVITATS a pepepollenca@gmail.com / garcia1@iesguillemcifre.cat

Comentari d'imatge: propaganda de la Primera Guerra Mundial. L'enfonsament del Lusitania.

iesgc | 08 Maig, 2006 12:07

Aquest és el comentari ideal de la imatge que va sortir a l’examen.

INTRODUCCIÓ.

Les característiques generals de la propaganda a la Primera Guerra Mundial

La paraula propaganda prové del llatí propagare, plantar esqueixos perquè arrelin en terra. Algun historiador ha definit la guerra psicològica com plantar la llavor del dubte.

La Gran Guerra va significar el naixement de les principals teories, que havien de dominar el terreny de la guerra psicològica al llarg del segle XX, i de les primeres organitzacions i departaments de propaganda en els governs.

La censura i la propaganda varen ser un arma més de la guerra. La censura impedeix el contacte amb la realitat de la guerra i la informació es converteix en propaganda.

En aquest cas es tracta de propaganda escrita on poden veure algunes de les principals característiques de la propaganda:

  1. Crítica de l’adversari: els alemanys són uns assassins de civils.
  2. Simplificació, exageració i desfiguració: Una nina que s’ofega resumeix l’enfonsament.
  3. Llenguatge col·loquial, coherent i persuasiu. Text breu, concís i atractiu: Una nina qui demana ajuda a sa mare, un pal amb la bandera angles, un salvavides del Lusitania
  4. Repetició d’una idea central amb variacions secundàries: com varen veure a classe el tema del Lusitania va ser un tema recurrent i repetit per la propaganda dels aliats.

COMENTARI.

El Dibuix fa referència a l'enfonsament el 7 de maig de 1915 del transatlàntic Lusitania, que feia ruta entre Anglaterra i els Estats Units, per un submarí alemany. La nau va ser torpedejada enfront de les costes d'Irlanda i es va enfonsar en 20 minuts; van morir les 1.198 persones (95 nins) que es trobaven a bord, entre els morts havia 114 nord-americans . Els alemanys van al·legar que havien avisat del perill de viatjar en vaixell a Anglaterra i que el Lusitania transportava armes, el que va ser negat per Gran Bretanya i Estats Units. Posteriorment es va demostrar que efectivament el Lusitania portava armes.

L’enfonsament del Lusitania és una mostra de com la Gran Guerra va implicar a la població civils, en aquest cas els civils del Lusitania s’havien convertit en un objectiu militar pels alemanys, mentre que els aliats els utilitzaven d’escuts humans.

Durant la Primera Guerra Mundial els alemanys i els aliats varen intentar bloquejar l’economia dels seus enemics, i en el cas dels alemanys, amb una força naval inferior als anglesos, van emprendre una despietada guerra submarina en contra dels aliats. El submarí va ser una de les armes que més es van desenvolupar durant la guerra i molts de centenars de vaixells van ser enfonsats pels submarins alemanys. El bloqueig alemany va acabar fracassant davant dels combois aliats i la utilització de carregues de profunditat mentre que el bloqueig aliat va ser molt eficaç i milers d’alemanys varen patir desnutrició i van morir de fam.

Estats Units va tardar encara dos anys en entrar en la guerra i durant aquest anys es va utilitzar freqüentment l’enfonsament del Lusitania per convèncer a la opinió pública nord-americana de la necessitat d’entrar en la guerra i venjar els crims dels alemanys. Es tracta de transmetre la idea de que l’enemic és el responsable absolut de la guerra. S’ emmascaren els fins reals de la guerra i aquesta es presenta amb nobles causes. La realitat és que les causes reals de l’entrada dels Estats Units a la guerra tenen més que veure amb la necessitat de recuperar els préstecs i inversions realitzats als aliats que amb el Lusitania, que va ser l’excusa ideal per justificar la guerra davant una opinió pública majoritàriament aïllacionista i pacifista.

CONCLUSIÓ.

L’enfonsament del Lusitania va facilitar l’entrada dels Estats Units a la Primera Guerra Mundial. El potencial econòmic i militar dels Estats Units van desequilibrar les forces a favor del aliats i va ser una de les principals raons de la derrota dels imperis centrals

Algunes pàgines que fan referència a l’enfonsament del Lusitania:

http://www.greatships.net/lusitania.html

http://www.editorialbitacora.com/armagedon/lusitania/lusitania.htm

http://www.cefax.org/tecno/aulah11/lenfonsament_del_lusitania.htm

http://www.greatships.net/lusitania.html


Comentaris

  1. visca el barça
    el barça este año va a acer el doblete ; la liga i la champions en cambio el zaragoza no va a ganar ni la copa del rei . VISCA EL BARÇA ....................................................................................... si,si,si nos vamos a paris ; si,si,si el zaragoza se queda aqui !!!!!!!!!
    Carles PUYOL | 16/05/2006, 18:01
 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS