Administrar

PODEU ENVIAR DUBTES, COMENTARIS, ACTIVITATS a pepepollenca@gmail.com / garcia1@iesguillemcifre.cat

Jenner i la vacuna

iesgc | 31 Octubre, 2006 15:55

Edward Jenner (1749 -  1823) va ser el metge anglès que va inventar la vacuna.  La verola era aleshores un dels pitjors mals que patia la humanitat: una de cada deu persones morien causa d'aquesta malaltia. Jenner va notar que els que havien patit prèviament verola vacuna -malaltia de les vaques que causa només símptomes de poca importància en l'home- demostraven resistència quan s'exposaven a la pigota. El 14 de maig de 1796 va extraure pus d'una pústula de la mà de Sarah Nelmes, una munyidora que havia contret verola vacuna de la seva vaca lletera i va inocular a James Phipps, un xiquet saludable de 8 anys, per mitjà de dos incisions superficials. L'al·lot va desenvolupar una lleu malaltia que va desaparèixer sense la menor complicació. El primer de juliol, es va inocular al xiquet amb la temuda pigota per mitjà de vàries punxades i incisions lleus, però no es va emmalaltir.

Jenner va vacunar de forma gratuïta els pobres del seu poble, Berkeley, i dels voltants. Moltes de les persones que vacunava s’havien mostrat contràries a la vacunació, però el rector de l’església va aconsellar a tothom que passés per casa seva, perquè estava tip de celebrar enterraments de persones que, si s’haguessin vacunat, no haurien mort de verola.

Informació obtinguda a

http://ca.wikipedia.org/wiki/Edward_Jenner

http://www.farmaceuticonline.com/escoles/vacunes_origen.html

Igual que a aquest article hem ampliat una informació citada a classe però que no hem pogut desenvolupar, podeu fer com activitat voluntària el mateix ampliar informació comentada a classe, citant sempre les fonts.

Comentaris

 1. ioooo:P

  esta soy yo, yo mismita senyores con mi papii xuloo!!
  jeje
  oskiero mucho mis ciber amigos feudales:
  BESOOOS(K)

  ahap | 05/02/2008, 17:10
 2. Gracias

  Muchas gracias Fabián, publico una pequeña nota para dar a conocer tu artículo.

  Pepe | 01/11/2006, 18:04
 3. Re: Jenner i la vacuna

  Si me permites, añado esta página que hace algún tiempo realicé sobre este tema:

  http://quaderns.balearweb.net/post/58/1595

  Fabián | 31/10/2006, 17:37
 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS