Administrar

PODEU ENVIAR DUBTES, COMENTARIS, ACTIVITATS a pepepollenca@gmail.com / garcia1@iesguillemcifre.cat

Germanies

iesgc | 02 Novembre, 2006 08:42

 Una mica més d'informació de les germanies.

 
Ja hem comentat a classe que la conquesta d’ Amèrica  va significar també la decadència de la Corona d’ Aragó. Dins un context de pobresa i crisi generalitzada va sorgir la revolta de les germanies. Els artesans i els pagesos de Mallorca ( anomenats agermanats per l’esperit de germanor que hi havia entre ells) es varen aixecar contra els explotadors ciutadans, mercaders i cavallers ( anomenats mascarats a causa dels senyals de carbó amb que varen marcar les portes de ca seva). El que volien era una redistribució  de  la fiscalitat per fer-la més justa, eliminant els impostos que gravaven articles de primera necessitat (una petició popular que ha estat constant fins el segle XX).

  Aquells que no varen voler donar suport la causa agermanada emigraren a Eivissa, com es el cas del virrei Gurrea, a Menorca o a Catalunya, o es refugiaren darrera la murada d'Alcúdia, en resistiren tres assetjaments de l’exèrcit agermanat.

 
 Pollença va tenir una intevenció important a les germanies. El juny de 1521 els gremis locals s'adheriren als de Ciutat i prest la vila s'erigí en centre d'operacions contra Alcúdia, única plaça que es mantenia en poder dels cavallers i demés mascarats.

Escut d' Alcúdia. 


 

Per l'octubre de l'any 1522 va desembarcar un cos de l'exércit enviat pels Regents de Carles V per a esclafar els agermanats i retornar a la situació de 1521

Durant la guerra, el 29 d’octubre de 1522, les tropes del virrei varen assaltar  Pollença, i prendrien foc a les portes de l’església on havia refugiats  més de 200 homes,dones i infants po que moren ofegats per el fum. Per això aquesta data seria coneguda com l'any de la Destrossa.

Finalment Ciutat fou ocupada per l’exèrcit de Carles I el març de l'any 1523. El sublevats varen ser castigats amb nombroses execucions públiques, confiscacions  de béns i multes col·lectives

 

Alcúdia va rebre el títol de Ciutat Fidelíssima l'any 1523 entre altres privilegis.

 

Informació resumida de:

La Germania de Mallorca  de Llorenç Buades Castell

Història de Pollença Pàgina de l’Ajuntament de Pollença . Autors: Miquel Cifre Cifre, Francesca Crespí Ramis i Pere Salas Vives.

Història de Mallorca Pàgina del Consell de Mallorca

Història de Mallorca. Pep Cardona. Pàgina de Mallorcaweb

 Pdt. Les muralles d' Alcúdia: A partir de l’any 1298 es va iniciar la construcció del primer recinte de muralles, que s’acabà l’any 1362. Les muralles serviren per a la protecció no només de la vila, sinó també del nord de l’illa.

 

Comentaris

 1. Des de son pacs..

  Hola! Estic realitzant un treball per l'assignatura d'Història de les Illes Balears a l'institut de son Pacs per primer de batxillerat i volia agrair que tingueu oberta aquesta pàgina perquè m'ha set molt útil aquesta pàgina per tractar el tema de les revoltes de l'edat mitjana, en concret les germanies.

  Lucía | 25/03/2009, 14:32
 2. Gràcies

  Gràcies Laia, només he resumit informació que es pot trobar a les pàgines assenyalades. Una bona idea el tema de la viquipedia, si puc el faré.

  Pepe | 01/09/2008, 08:06
 3. Gràcies

  Cercava informació d'aquest tipus per fer un aprofundiment inicial en el tema. Us heu plantejat afegir aquesta informació a viquipèdia? L'article que hi tenen no és tan complet ni de bon tros.

  Laia | 19/08/2008, 00:06
 4. De nada

  De nada Patricia, me alegro de haberte sido útil

  Pepe | 06/02/2008, 12:15
 5. Re: Germanies

  soy de barcelona y estao buscando x internet xke se llamaban germanies y solo lo e encontrao aki
  gracias

  Patricia | 04/02/2008, 17:37
 6. Un positiu

  Bé Marga però procura ser més personal en vocabulari i informació no et limitis a un retallar i enganxar.

  Pepe | 25/11/2006, 20:01
 7. Germanies a Mallorca

  Les Germanies de Mallorca fou una revolta, en part influenciada per la Revolta de les Germanies valenciana, que esclatà en 1521 com a conseqüència de l'empresonament de set menestrals.

  Igual que a València, es constituí una junta formada per tretze persones (la Tretzena). Aquesta es feu amb el control de la capital i destituí al governador general, Miguel de Gurrea, que fuigí a Eivissa. Els nobles que van sobrevisqueren a la matança que es produí en el Castell de Bellver es refugiaren en Alcudia, única població que romaní fidel al rei durant l'any i mig que els agermanats dominaren l'illa. A l'agost de 1522 l'emperador, Carles V, envià a 800 homes per a ajudar a Gurrea, qui es desplaçà a Alcúdia per a sotmetre, juntament amb els nobles que si li uniren, l'illa. Al desembre assetgaren la capital, i el 8 de març de 1523 els agermanats es rendiren a Palma amb la mediació del bisbe.
  Pollença va acabar mol mal parada degut a que tenien la seu dels agermanats dins el poble i això va fer que quan els agermanat varen acabar baix l'influència del contraris (nobles...) molta part de la població pollençina es va veure obligada a construir la muralla d'Alcúdia.

  Malgrat aquesta mediació, més de 200 agermanats van ser executats, fugint molts a Catalunya.

  Margalida Real (4t A) | 25/11/2006, 17:07
 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS