Administrar

PODEU ENVIAR DUBTES, COMENTARIS, ACTIVITATS a pepepollenca@gmail.com / garcia1@iesguillemcifre.cat

Gavrilo Princip

iesgc | 23 Març, 2007 07:36

Notes 1r Bat C

A continuació informació sobre l'assassinat de  Francesc Ferran i la seva dona. Podeu cercar informació i narrar algun altre magnicidi famós de la història

El primer atemptat realitzat contra l’arxiduc i la seva dona a Sarajevo va ser en els voltants de l'Ajuntament, un individu s'obrís pas entre les files de curiosos i llancés sobre l'automòbil  una bomba. Francesc Ferran es va adonar de l'objecte que contra ell havia estat llançat i ho va desviar d'un cop amb el braç dret, anant a caure la bomba al costat del carruatge que immediatament seguia a l'automòbil dels prínceps. L'artefacte va esclatar i els seus trossos van arribar i van ferir greument al comte Bosswaldick i al tinent coronel Merizzi, ajudants de camp del arxiduc, i a altres sis persones que es trobaven prop de la comitiva. L'explosió va causar el natural espanto entre els curiosos i es va produir una general dispersió.

La policia va detenir al  que va llançar la bomba va ser el tipògraf  Kabrinowit, d'origen serbi.

Els arxiducs varen decidir seguir la seva visita a l’Ajuntament de Sarajevo, després tornare a agafa el cotxe per  tornar al palau de la seva residència. A poca distància del palau municipal un jove estudiant, es va acostar a l'automòbil, va empunyar la seva pistola   i va fer foc repetidament sobre els prínceps.

La primera bala va travessar el carruatge i va anar a allotjar-se en el costat dret del ventre de la duquessa de Hohemberg. Un segon després altra de les bales disparades per l'assassí, feria en la gola a l’arxiduc , inserint-se-li en la caròtida.

Ambdós ferits van ser traslladats al palau de Konak, on van ser atesos per personal mèdic. Però tots els esforços van resultar inútils, doncs van morir poc després.

L’autor de l’atemptat va ser Gavrilo Princip (Obljaj, Bòsnia i Hercegovina, 25 de juliol de 1894 (o 1895) - †28 d'abril de 1918) membre del grup nacionalista serbi Jove Bòsnia (Mlada Bosna), una organització que defensava l'ús de la violència amb l'objectiu de que l'Imperi austrohongarès abandonés Bòsnia per unificar-se amb Sèrbia

Immediatament després de l'atemptat va tractar  de suïcidares con cianur però va fallar. va ser detingut per la policia, el que va impedir que fos linxat per part de la multitud. Durant el judici es va mantenir ferm i no va delatar a ningú. Per ser menor de 20 anys, se li va condemnar a una pena de vint anys de presó, va morir de tuberculosis el 28 d’abril de 1918 a la presó.

Fotografies de Gavrilo Princip  / Francesc Ferran i la seva dona Sofia poc abans de ser assassinats.

Fotografies obtingudes del blog "Lo que hay que ver"Chile en el siglo XX 

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS